Jongeren / pubers

Jongeren en pubers gaan steeds meer op eigen benen staan en maken hun eigen keuzes over eten en drinken. En dat zijn niet altijd gezonde keuzes. Bij oudere kinderen zijn snacks erg in trek. Jongens en meiden in de groei kunnen wel wat extra vitamines en mineralen gebruiken. Om te groeien en te presteren op school of tijdens het sporten.

IJzer

Meisjes die menstrueren zijn hebben vaak baat bij extra ijzer. IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam door rode bloedcellen. Bij tekort aan ijzer kun je je moe voelen, omdat elke cel in je lichaam zuurstof nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

Vitamine D

Pubers met een donkere huid, of pubers die veel binnen zitten (denk aan tv kijken, gamen en lange schooldagen) worden door de Gezondheidsraad geadviseerd per dag 10 microgram extra vitamine D te nemen. Bij jongeren in de groei zorgt vitamine D dat calcium en fosfor uit de voeding in de botten en tanden worden opgenomen. Later is vitamine D nodig om voldoende kalk in de botten te houden.

Calcium

Jongeren hebben vaak een grotere behoefte aan calcium, voor een goede botopbouw tijdens de groei. Calcium wordt vaak gebruikt in combinatie met vitamine D3.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten van nature in vette vis, zoals zalm en haring. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en een goede concentratie. De Gezondheidsraad adviseert mensen 1x per week vette vis te eten. Jongeren halen dit vaak niet. Omega-3 visolie kan dan een goede aanvulling zijn.