Vegetarisch / veganistisch

Eet je weinig of geen dierlijke producten? Door dit eetpatroon mis je bepaalde voedingsstoffen, ondanks dat je waarschijnlijk goed op je voeding let. Vitamine B12 zit vooral in dierlijke producten. IJzer uit plantaardige producten wordt minder goed opgenomen dan uit dierlijke producten. Je dieet kun je prima aanvullen met vegetarische voedingssupplementen.

Vitamine B12

Voor vegetariërs en veganisten is een voedingssupplement met vitamine B12 zinvol, omdat de vitamine vooral in dierlijke producten zit. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel en in het bloed.

IJzer

IJzer gebruiken we bij de vorming van hemoglobine, een stofje in het bloed dat het transport van zuurstof door ons lichaam mogelijk maakt. Een goede tip: eet bij elke maaltijd een voedingsmiddel dat vitamine C bevat. Hierdoor kan het lichaam ijzer uit plantaardige producten beter opnemen.

Multivitamine

Een multi kun je als aanvulling gebruiken om mogelijke tekorten in de voeding op te vangen. Er zijn multivitamines voor vegetariërs en veganisten, met extra vitamine B12, ijzer en zink.