Voedingssupplementen voor huid, haar en nagels

Voor het behoud of verkrijgen van gezonde en vooral sterke nagels kan je lichaam extra vitamines en mineralen gebruiken. Ook je haar en huid hebben baat bij vitamines en mineralen, die ervoor kunnen zorgen dat je huid er gladder uit gaat zien en je haar glanst en voller wordt. Daarnaast zijn er ook nog andere stoffen, zoals collageen dat veel gebruikt wordt voor de huid. Een goede verzorging van buiten en binnen is belangrijk voor de conditie van je haar, huid en nagels. Lees hieronder meer over voedingssupplementen voor haar, huid en nagels.

Verzorg je haar en huid goed

Vooral in de winter als de verwarming aan staat kun je last krijgen van een wat droge of schrale huid en gespleten haarpunten. Dit komt door de lage luchtvochtigheid in huis. Een goede tip is omde verwarming wat lager te zetten en te zorgen voor voldoende planten in huis. Ook kun je een bakje water op de verwarming zetten. Beide dingen zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in huis net wat hoger wordt, waardoor je huid minder snel droog wordt.

Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk om je huid goed te verzorgen. Koop een voor jou geschikte huidverzorging, zonder al te veel parfum en smeer je huid regelmatig in. Daarnaast kan je ook je haar verzorgen met bijvoorbeeld een masker.

Als je in de zon zit of onder de zonnebank gaat wordt de huid aan Uv-straling blootgesteld. In de huid wordt door de Uv-straling vrije radicalen gevormd, welke schade aan de huid kunnen geven. Smeer je daarom altijd goed in met zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat.

Gezonde voeding aanvullen met supplementen

Gezonde voeding zit vaak boordevol vitamines en mineralen die goed zijn voor de conditie van je haar en huid. Mocht het niet altijd lukken om voldoende gezond te eten of wil je als ondersteuning van je haargezondheid een supplement nemen? Dan kun je vitamines en mineralen kiezen waarvan bekend is dat ze bijdragen aan het uiterlijk van je haar, denk aan glans, mooi, stevig of dik haar. Of vitamines en mineralen die helpen bij behoud van gezondheid haar, zoals de conditie, haargroei of haarsterkte.

Welke vitaminen zijn goed voor huid en haar?

Je huid en haar hebben ook voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Bij mensen die een tekort hebben aan bepaalde vitamines of mineralen is de huid vaak doffer en kan het haar uitvallen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine A, biotine of koper. Zink en selenium zijn mineralen die zorgen voor sterk en glanzend haar.

In de winkel zijn supplementen te koop die speciaal voor haar, huid en nagels zijn samengesteld. Wil jij van binnenuit voor je haar zorgen? Dan kun je een voedingssupplement nemen om je haar te ondersteunen en het gezond, glanzend en mooi te houden. Hieronder kun je lezen welke voedingsstoffen goed zijn voor huid, haar en nagels.

Vitamine A

Vitamine A is van belang voor de vorming van cellen die in je huid voorkomen en daarom belangrijk voor de gezondheid van je huid. Deze cellen komen ook voor in je haar en tandvlees. Waarschijnlijk is vitamine A dus ook goed voor je tandvlees en haar, maar hiervoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Vitamine B2

Vitamine B2 is belangrijk voor haar, een gezonde huid en nagels. Vitamine B2 zit vooral in zuivel, vlees en groente. Maar ook in voedingssupplementen komt vitamine B2 voor.

Biotine (vitamine B8)

Biotine hoort bij de B-vitamines, stimuleert de haargroei, helpt de huid gezond te houden en mogelijk ook de nagels. Vroeger werd biotine ook wel vitamine H, van huid, genoemd.

Vitamine C

Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, betekent ‘tegen scheurbuik’ en is veruit de meest bekende vitamine. De wateroplosbare vitamine is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam en mede belangrijk voor een mooie en stevige huid. Dit omdat het bijdraagt aan de vorming van collageen in het lichaam, wat belangrijk is voor de conditie van je huid.

Ook is vitamine C een antioxidant. Het helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Koper

Koper vind je in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, granen, vlees en cacaoproducten. Het draagt bij aan de vorming van pigment voor je huid en haar. Koper is ook goed voor ons bindweefsel. Een supplement met alleen koper komt weinig voor. In een multivitamine, een mineralencomplex of een product voor huid, haar en nagels zit het vaak wel.

Selenium

Selenium vind je in voeding zoals vis, gevogelte, vlees, noten en granen. Paranoten staan bekend omdat ze rijk zijn aan selenium. Van selenium is bekend dat het bijdraagt aan een normale haargroei, behoud van glans en ook het sterk houden van je haren. Daarnaast is selenium ook goed voor de nagels.

Silicium

Silicium zit voornamelijk in je huid, spieren en pezen, botten, tanden en kraakbeen, haar, nagels, bloedvaten en slijmvliezen. Een aanvulling met silicium kan bijdragen aan het behoud van een mooie huid en normale structuur en uiterlijk van haar en nagels. Silicium komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit voornamelijk in volkoren granen, groente en fruit en dan met name in bananen, rozijnen, bonen en linzen en in drinkwater.

Zink

Zink is van belang voor de aanmaak van eiwitten en daarmee voor groei en vernieuwing van weefsel. Het speelt een rol bij het gezond houden van huid, haar en nagels.

Collageen

Collageen is geen vitamine of mineraal, maar een eiwit. Het zit in vlees en vis. Collageen is onderdeel van het bindweefsel in onze huid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar bij het ouder worden vermindert de productie er van. Voor een goede vorming van collageen door de huid is vitamine C ook van belang. Collageen is op dit moment een erg populaire voedingsstof. Het is verkrijgbaar als supplement, maar wordt ook toegevoegd aan tal van andere producten zoals eiwitpoeders en zelfs oploskoffie.

Lycopeen

Je huid insmeren met een hoge factor zonnebrandcrème is erg belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloed van het zonlicht. Er zijn ook aanwijzingen dat een inname van lycopeen kan helpen de huid te beschermen. Het stofje geeft de kenmerkende rode kleur aan tomaten, rozenbottels en watermeloen. Lycopeen is een bioactieve stof met een antioxidant werking.