Sportief door het leven

Je bent gek op sport en daarbij vraag je soms veel van je lichaam. Je wilt graag vooruitgang boeken, presteren en daarnaast goed herstellen. Vandaar je aandacht voor voeding en voedingssupplementen.

Sporten is presteren. Voldoende training en een gezonde voeding vormen hiervoor de basis. Voor het leveren van sportprestaties is naast energie, een groot aantal voedingstoffen nodig. Zoals vitamine B voor energie, het mineraal magnesium voor meer spierkracht, spierontspanning en uithoudingsvermogen. Bovendien verlies je door transpiratie mineralen, die weer aangevuld moeten worden. Verder zijn aminozuren, antioxidanten en het co-enzym Q10 van belang voor actieve sporters.

Eiwitten en aminozuren

Spieren bestaan grotendeels uit eiwitten. Eiwitten stimuleren mogelijk spiergroei. Daarnaast ondersteunen ze een snel herstel van de spieren, want door sporten ontstaan kleine scheurtjes in spieren. Ook aminozuren, bouwstenen van eiwitten, helpen om te herstellen en om beter te presteren tijdens een kortdurende krachtsinspanning. Denk aan creatine.

Antioxidanten

Bij sport of zwaar lichamelijk werk worden meer vrije radicalen gevormd. Antioxidanten zijn voedingsstoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine C, E, bètacaroteen, seleen, chroom, zink en bioactieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn antioxidanten die beschermen tegen deze vrije radicalen.

Vitamine B

Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine B-complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die betrokken is bij het vrijmaken van energie in de lichaamscellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld inspannen, gebruiken vaak Q10 voor de energieproductie, meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport.

Magnesium

Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium. Het kan ook helpen bij het herstel van de spieren na het sporten.