Een gezonde senior

Iedereen wil oud worden. Tenminste, oud worden en gezond blijven. De voedingsbehoefte verandert wanneer je ouder wordt, mede door een ander leefpatroon. Ook worden stoffen soms minder makkelijk opgenomen.

Het lichaam verandert met het ouder worden. Door veranderingen in de stofwisseling, huid, botten en gewrichten kan er meer behoefte aan extra voedingsstoffen zijn. Ook het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen is op oudere leeftijd belangrijk.

Vitamine D

Vrouwen en mannen boven de 70 jaar hebben 20 microgram extra vitamine D per dag nodig. Dit is het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad.

Vitamine B12

Ouderen kunnen vitamine B12 minder goed opnemen, omdat de productie van maagzuur en de intrinsieke factor afneemt bij het ouder worden. Door extra inname van vitamine B12 kunnen de fitheid en concentratie gunstig worden beïnvloed.

Glucosamine

Glucosamine kan een rol spelen bij het behoud van soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen om deze bouwstof aan te maken verminderen.

Omega-3 vetzuren

Regelmatig vette vis eten is goed voor het geheugen. Dit houdt verband met de omega-3 vetzuren die in vette vis zitten. Met visoliecapsules wordt de inname van omega-3 vetzuren verhoogd.

Probiotica

Bij senioren kan de samenstelling van de darmflora veranderen, bijvoorbeeld als gevolg van medicatie. Probiotica kunnen de darmen ondersteunen.

Kurkuma

Kurkuma is gunstig voor het behoud van soepele gewrichten en voor het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.