Puber in de groei

Je zoon is veertien. De koelkast is zijn domein, want zijn lichaam heeft veel nodig. Jongens en meiden in de groei kunnen wel wat extra vitamines en mineralen gebruiken. Om te groeien en te presteren.

In de pubertijd verandert er veel. Je groeit vaak snel en zowel lichamelijk als emotioneel maak je een grote ontwikkeling door. Belangrijke keuzes, waaronder die over je voeding, ga je zelf maken en je wordt vaak beïnvloedt door vrienden en tv- commercials. Deze invloeden zijn lang niet altijd gezond. De behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen verandert echter tijdens de puberteit. Bepaalde supplementen kunnen een uitkomst bieden, wanneer er met de gewone voeding niet altijd voldoende wordt ingenomen.

Calcium

Jongeren hebben vaak een grotere behoefte aan calcium, voor een goede botopbouw tijdens de groei. Calcium wordt vaak gebruikt in combinatie met vitamine D.

Vitamine D

Pubers met een donkere huid, of pubers die veel binnen zitten (denk aan tv kijken, gamen en lange schooldagen) worden door de Gezondheidsraad geadviseerd 10 microgram extra vitamine D te slikken per dag. Bij jongeren in de groei zorgt vitamine D dat calcium en fosfor uit de voeding in de botten en tanden worden opgenomen. Later is vitamine D nodig om voldoende kalk in de botten te houden.

IJzer

Meisjes die menstrueren hebben vaak baat bij extra ijzer. IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam door rode bloedcellen. Bij tekort aan ijzer kun je je moe voelen, omdat elke cel in je lichaam zuurstof nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

Multivitamine

Wanneer je als puber onregelmatig of ongezond eet, kan het zijn dat je te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt. Je voeding aanpassen is natuurlijk het belangrijkste, maar mocht het niet lukken om via de voeding voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, dan kan je als aanvulling een multivitamine gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Omega-3 vetzuren

Omega- vetzuren zitten van nature in vette vis, zoals zalm en haring. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en een goede concentratie. De Gezondheidsraad adviseert mensen 1x per week vette vis te eten. Jongeren halen dit vaak niet. Een capsule met daarin omega-3 visolie kan dan een goede aanvulling zijn.