Al even in de overgang

Weet jij sinds enige tijd wat opvliegers zijn? Als je in de overgang bent is het niet altijd makkelijk. Je merkt veel veranderingen in je lijf en moet zoeken naar een nieuwe balans.

Ben je een vrouw van boven de 50? Dan is het goed mogelijk dat je in de menopauze zit of er bijna mee te maken krijgt. Wanneer je in de overgang komt gebeurt er van alles in je lichaam. Dit komt omdat je hormoonhuishouding helemaal verandert. Vaak blijft dit niet onopgemerkt. Je kunt last krijgen van opvliegers, gevoelige borsten en een slecht humeur. Goede voeding is erg belangrijk tijdens deze fase van je leven. Het kan je helpen je overgangsverschijnselen beter onder controle te houden. Naast een gezonde voeding kunnen ook bepaalde supplementen je helpen.

Vitamine D

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van 50 jaar en ouder om 10 microgram vitamine D per dag te suppleren. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Ook is vitamine D belangrijk om je weerstand op peil te houden en om spierkracht te behouden.
Met de voeding krijgen we kleine hoeveelheden binnen, maar dit is lang niet altijd voldoende. Bovendien is de huid op latere leeftijd minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht op te nemen.

Cranberry

Veel vrouwen in de overgang hebben baat bij de ondersteuning van de gezondheid van de blaas. Door de veranderende hormoonspiegel produceren de slijmvliezen in de vagina minder vocht en verdwijnen sommige bacteriën uit de vaginale flora. In cranberries zitten bepaalde stoffen, proanthocyanides type A, die voorkomen dat bacteriën zich kunnen hechten aan de blaaswand.

Soja isoflavonen

In landen waar mensen veel sojaproducten eten, blijken overgangsverschijnselen minder voor te komen. Bijvoorbeeld in Azië waar men veel producten als tofoe en sojamelk gebruikt. Het zijn de isoflavonen in soja die dit gezondheidseffect lijken te veroorzaken. Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die een vergelijkbare werking hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Zilverkaars

Zilverkaars is een plant die helpt bij overgangsverschijnselen. De wortel werd traditioneel door Indianen gebruikt tijdens de menstruatie en in de overgang. Tegenwoordig wordt zilverkaars in voedingssupplementen verwerkt. Deze plant kan helpen bij typische overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en wisselende stemmingen.

Hop

Voedingssupplementen met hop kunnen vrouwen in de menopauze helpen bij opvliegers, hoewel hier meer wetenschappelijk bewijs voor nodig is.