Medicijngebruik

Medicijnen slikken is niet leuk. Zeker niet omdat medicijnen vaak bijwerkingen hebben. Denk aan minder eetlust of een verminderde opname van voedingsstoffen. Houd jij hier rekening mee?

Het slikken van medicijnen kan allerlei effecten hebben. Zo kan een medicijn je eetlust verminderen, je stofwisseling veranderen, de opname van stoffen uit je voeding verlagen of zorgen dat je meer stoffen verliest via de urine. Bij langdurig gebruik van medicijnen kan het wenselijk zijn om extra vitamines en mineralen te gebruiken, als aanvulling op de voeding. Naast het aanvullen met extra voedingsstoffen kunnen voedingssupplementen ook dienen ter ondersteuning bij bijwerkingen van geneesmiddelen.

Omgekeerd kunnen voeding en supplementen ook de werking van medicijnen beïnvloeden. Grapefruitsap gaat bijvoorbeeld niet samen met cholesterolverlagende statines en met antidepressiva. Sint-janskruid, vitamine K en Ginkgo biloba kun je niet combineren met antistollingsmedicijnen.

Voor specifieke aanbevelingen kun je een kijkje nemen op de pagina ‘Bij medicijngebruik’

Bij medicijngebruik is het verstandig de keuze van een voedingssupplement te bespreken met je arts of apotheek. Voor ieder persoon geldt een specifiek advies.

Algemene aanbevelingen

Antioxidanten voor bescherming

Wanneer je medicijnen gebruikt worden er meer vrije radicalen gevormd in het lichaam. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vitamine C, E, bètacaroteen, seleen, chroom, zink en bio- actieve stoffen uit groente, fruit en supplementen zijn voorbeelden.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren bieden ondersteuning op diverse aspecten. Zo zijn ze belangrijk voor gezonde cellen, soepele gewrichten, het ondersteunen van je afweersysteem en zijn ze goed voor je hart en bloedvaten. Supplementen met visolie kunnen dan ook een nuttige toevoeging zijn om aan te sterken.

Multivitamine

Je lichaam heeft tijdens medicijngebruik vaak een hogere behoefte aan verschillende voedingsstoffen. Om je weerstand een steuntje in de rug te geven, is een multivitamine met vitamine A, B6, C, D, E en de mineralen ijzer, selenium en zink geschikt.