Een schat van een kind

Je hebt een heerlijk actief kind, maar goed en gevarieerd eten is nog wel eens een dingetje. Groente vindt ze bijvoorbeeld niet zo lekker. Kinderen hebben veel voedingsstoffen nodig om te groeien en te presteren.

Kinderen hebben veel nodig om te groeien en goed te functioneren op school. Hiervoor is het belangrijk dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit valt niet altijd mee. Kinderen kunnen lastige eters zijn en bij oudere kinderen zijn snacks erg in trek. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de inname van vitamine D en E, foliumzuur en ijzer bij kinderen aan de lage kant is.

Er zijn voedingssupplementen verkrijgbaar speciaal voor kinderen. Supplementen met vitamine K voor baby’s en vitamine D voor kinderen tot 4 jaar zijn in ieder geval goed om te gebruiken. Dit advies geeft ook de Nederlandse Gezondheidsraad.

Vitamine K

Vitamine K is voor baby’s belangrijk voor een goede bloedstolling. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste drie maanden 150 microgram extra vitamine K per dag nodig. Flesvoeding bevat vaak voldoende vitamine K, er is dan geen extra vitamine K nodig.

Vitamine D

Voor de opbouw van botten en tanden hebben borst gevoede baby’s en kinderen tot 4 jaar een vitamine D supplement met 10 microgram per dag nodig. Er zijn supplementen met alleen vitamine D, maar ook een multivitamine speciaal voor kinderen bevat vitamine D.

IJzer

Meisjes die menstrueren hebben vaak baat bij extra ijzer. IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof in je lichaam door rode bloedcellen. Bij tekort aan ijzer kun je je moe voelen, omdat elke cel in je lichaam zuurstof nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren.

Multivitamine

Een multivitamine kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor slechte eters. Maar een multivitamine kan meer doen dan tekorten in de voeding aanvullen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een multivitamine de weerstand van kinderen kan verhogen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn van belang voor de hersenen en het zenuwstelsel. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een gunstige invloed op concentratie, gedrag en leervermogen van kinderen. Met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen.

Probiotica

Voor een goede spijsvertering en weerstand zijn we onder andere afhankelijk van goede darmbacteriën. Bij kinderen kan, door slechte eetgewoonten of bij een antibioticakuur, kan een probioticum nuttig zijn om de darmflora te versterken. Hierin zitten juist de goede bacteriën. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.