Hart voor hart & vaten

Je wilt graag je hart en vaten gezond houden (en daar iets extra’s voor doen). Door te bewegen en verantwoord te eten. Ook supplementen kunnen helpen.

Om je hart en bloedvaten vitaal te houden, zijn gezonde voeding, bewegen en niet roken belangrijk. Omega-3 vetzuren staan bekend om hun positieve gezondheidseffect op hart en vaten. Ook vezels en voedingsstoffen als foliumzuur, vitamine C, flavonoïden en carotenoïden worden hiermee in verband gebracht. Ze komen voor in groente & fruit en in diverse supplementen.

Foliumzuur

Foliumzuur helpt de hoeveelheid homocysteïne in het lichaam te verlagen, wat goed is voor hart & vaten. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen is 300 microgram per dag. In specifieke gevallen kan een hogere dosering gewenst zijn voor de hart- en vaatconditie.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn gunstig voor hart en bloedvaten. Met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen. Zeker goed als je niet één keer per week (vette) vis eet.

Antioxidanten

Veel mensen die aan hun gezondheid willen werken, gebruiken antioxidanten, zoals bètacaroteen, vitamine C en E en flavonoïden. Deze stoffen komen ook voor in voeding. Voedingssupplementen zijn er met één of meerdere antioxidanten en in verschillende hoeveelheden.

Mineralen bij bloeddrukverlagers

Als je bloeddrukverlagers of plastabletten gebuikt, kun je extra mineralen nodig hebben, zoals natrium, kalium, magnesium en zink. Dit kun je het beste met de behandelend arts bespreken.

Rode gist rijst

Monacoline K uit rode gist rijst is goed voor het cholesterolgehalte. Het verlaagt het ongunstige LDL-cholesterol en kan tegelijkertijd het HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Raadpleeg voor gebruik van rode gist rijst een deskundige als u cholesterolverlagende medicatie, zoals statines, gebruikt.

Vitamine K

Er zijn aanwijzingen dat vitamine K gunstig is voor je hart en bloedvaten.