Stress

Als je last hebt van stress of onder druk moet presteren, bijvoorbeeld door veel sporten, drukte op school, thuis of op je werk, dan vergt dit veel van je lichaam en je geest. Het kan dan bijvoorbeeld lastig zijn om je goed te concentreren of te ontspannen. Er zijn aanwijzingen dat de behoefte aan vitamines en mineralen in tijden van stress verhoogd zijn. Bepaalde vitaminen en mineralen zijn betrokken bij de werking van je hersenen of leveren energie. Daarnaast kunnen sommige kruiden helpen om je geestelijk beter te ontspannen gedurende inspannende periodes of stresssituaties. Wat zijn de symptomen van stress, wat kan je doen om stress te voorkomen en welke supplementen kunnen jou ondersteunen? Je leest er alles over op deze pagina.

Symptomen en oorzaken van stress

Wanneer je last hebt van stress, voel je spanning in je lichaam. Als de stress van korte duur is, zoals in een gevaarlijke of spannende situatie, kan het juist nuttig zijn. Je lichaam maakt op zo’n moment namelijk het hormoon adrenaline aan, waardoor je sneller kan reageren. Als de stressvolle situatie weer voorbij is, verdwijnt ook de spanning in je lichaam.

Soms kan je last hebben van chronische stress, bijvoorbeeld als je lange tijd onder hoge druk moet presteren of bij problemen thuis of op het werk. Bij chronische stress is de balans tussen ontspanning en inspanning in je lichaam verstoord en maakt je lichaam veel van het stresshormoon cortisol aan. Chronische stress kan verschillende lichamelijke en ook mentale klachten geven, zoals:

Lichamelijke klachten:Mentale klachten:
VermoeidheidPiekeren
Opgejaagd gevoelConcentratieproblemen
HoofdpijnSneller boos zijn en huilen
Slecht slapenVergeetachtigheid
Rug- en/of nekklachtenSomberheid

Adviezen bij stress

Het is belangrijk om klachten als gevolg van langdurige stress serieus te nemen. Zo kan je voorkomen dat je er steeds meer last van krijgt. Er zijn verschillende manieren om stressklachten aan te pakken. Allereerst is het goed om meer rust en ontspanning te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen en op tijd naar bed te gaan. Ook is het goed om voldoende te bewegen, gezond te eten en weinig of geen alcohol te gebruiken. Bij mentale klachten, zoals piekeren, kan je mindfullness-oefeningen proberen. Bij deze vorm van meditatie leer je meer aandacht te hebben in het moment. Ook is het belangrijk om na te gaan wat de oorzaak van de stress kan zijn. Zo kan het nodig zijn een probleem te bespreken op werk of om hulp te vragen.

Vitamines en mineralen bij stress

Er zijn verschillende vitamines en mineralen die je kunnen helpen bij lichamelijke en mentale klachten als gevolg van stress. Bijvoorbeeld omdat deze vitaminen en mineralen betrokken zijn bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen of bij het vrijmaken van energie in het lichaam. Ook kunnen bepaalde vitamines en mineralen helpen om je lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen als gevolg van stress. In tijden van stress kan ook je behoefte aan vitaminen en mineralen verhoogd zijn. We zetten de belangrijkste voedingsstoffen voor je op een rij.

Vitamine C

Het is bekend dat bij stress de behoefte aan vitamine C verhoogd is. Deze vitamine draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Bekende bronnen van vitamine C zijn fruit en groente. Daarnaast zijn er diverse voedingssupplementen. Deze zijn zinvol als het je niet lukt dagelijks 2 stuks fruit en 250 gram groente te eten of als je iets extra’s kunt gebruiken, zoals in stresssituaties.

B-vitamines

B-vitamines kunnen je lichaam op verschillende manieren ondersteunen in tijden van stress. Bijna alle B-vitamines zijn namelijk betrokken bij de energiehuishouding. Hierdoor helpen ze vaak bij vermoeidheid. Maar elke B-vitamine speelt weer zijn eigen rol. Zo draagt foliumzuur bij aan een heldere geest en zijn vitamine B6 en B12 goed voor de gemoedstoestand.

Antioxidanten

Bij stresssituaties kan de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam sterk toenemen. Dit zijn stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen brengen aan cellen en weefsels. Met antioxidanten, zoals vitamine E, bètacaroteen, selenium en zink, ontstaat een betere bescherming tegen deze vrije radicalen. Antioxidanten komen voor in een multivitamine of kruidenprepraat, maar er zijn ook speciale preparaten verkrijgbaar met enkel antioxidanten.

Zink

Het mineraal zink heeft een antioxidantfunctie. Ook is het goed voor het geheugen en helpt het bij geestelijke druk en inspanning. Dit mineraal kan dus nuttig zijn bij mentale klachten als gevolg van stress of spanning. Het komt vaak voor in een multivitamine of mineralenpreparaat.

Magnesium

Magnesium kan bij geestelijke inspanning wat meer ontspanning geven. Ook is het betrokken bij de energiestofwisseling. Er zijn aanwijzingen dat bij inspanning en stresssituaties de magnesiumbehoefte verhoogd is. Dan kun je baat hebben bij wat extra magnesium, als aanvulling op gezonde voeding.

Kruidensupplementen bij stress

Sommige kruidensupplementen kunnen een rol spelen bij je geheugen en een gezonde nachtrust. Ook zijn er kruiden met een rustgevende werking. Dit zijn eigenschappen die kunnen bijdragen aan het verlagen van je stressniveau en het verhogen van je mentale weerbaarheid. Hieronder worden een aantal kruiden verder toegelicht.

Valeriaan

Valeriaan heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel. Het ondersteunt de geestelijke balans bij stresssituaties en is goed voor je geheugen. Ook bevordert het een gezonde nachtrust en helpt het bij het in slaap vallen. Daarom zijn supplementen met deze plant goed te gebruiken bij geestelijke spanning en stresssituaties. Of wanneer je opziet tegen een examen.

Rhodiola

Rhodiola is een plant die ook wel natuurlijke rustgever wordt genoemd. Een voedingssupplement met rhodiola kan bij stresssituaties ondersteuning bieden voor je weerstand, energie en alertheid. Rhodiola kan ook ingezet worden bij jetlag en gedurende nachtdiensten.

Passiebloem

De stengel, bladeren en bloemen van de passiebloem worden van oudsher gebruikt vanwege de kalmerende invloed op het zenuwstelsel. Van de bladeren wordt al eeuwenlang thee gemaakt, vooral voor het slapen gaan. Een voedingssupplement met passiebloem kan ondersteuning bieden bij stress vanwege de rustgevende werking.