Energie

Zonder de juiste voedingsstoffen kan onze stofwisseling verstoord raken waardoor ons lichaam moeite kan hebben om voldoende energie te produceren. Een uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat we alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft om energie te produceren en goed te functioneren. Naast gezonde voeding zijn genoeg slapen, voldoende bewegen en stress vermijden belangrijk voor je energieniveau. Je kunt je energieniveau verder ondersteunen met supplementen voor meer energie. Vooral mensen met een hectisch leven, sporters en stressgevoelige mensen willen vaak extra ondersteuning voor hun energieniveau. Ben je vaak of langdurig vermoeid? Dan is het goed om onderzoek te doen naar de oorzaak ervan.

Vitamines en mineralen voor meer energie

Supplementen die vitamines en mineralen bevatten, zoals vitamine B-complex, vitamine C, ijzer en magnesium, kunnen helpen bij het bevorderen van de stofwisseling en het vrijmaken van energie uit voeding.  Ons lichaam haalt energie uit voeding via een proces dat metabolisme wordt genoemd. Wanneer we voedsel eten, wordt het afgebroken tot koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze componenten worden vervolgens omgezet in energie die ons lichaam kan gebruiken. Vitaminen en mineralen spelen een onmisbare rol in dit proces. Ze helpen om de chemische reacties in je lichaam te versnellen en zo energie uit voeding te produceren. Bijvoorbeeld, vitamine B-complex helpt bij de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Mineralen zoals ijzer en magnesium zijn nodig voor de productie van ATP, de belangrijkste bron van energie voor onze cellen.

Vitamine B-complex

Een vitamine B-complex bevat de acht verschillende wateroplosbare B-vitamines. B-vitamines spelen bijna allemaal een belangrijke rol in ons energieniveau. Daardoor staan ze ook wel bekend als de energievitamines. Een vitamine B-complex kan daarom goed gebruikt worden bij vermoeidheid en om het energieniveau te ondersteunen.

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Het activeert bijvoorbeeld de natuurlijke energie in je lichaam en kan zo helpen bij vermoeidheid. Ook ondersteunt vitamine C het zenuwstelsel en draagt het bij aan hersen- en zenuwfuncties. Vitamine C is ook betrokken bij concentratie en het geheugen.  

IJzer

IJzer is een mineraal met verschillende belangrijke functies in ons lichaam. Het speelt een rol bij de vorming van hemoglobine, wat onderdeel is van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast is ijzer een onderdeel van een aantal enzymen die een rol spelen in de stofwisseling. Bij weinig ijzer kan je concentratie verminderen en kun je je moe voelen. Vooral vrouwen die een zware menstruatie hebben, zwangere vrouwen, jonge kinderen en vegetariërs en veganisten kunnen extra behoefte aan ijzer hebben.

Jodium

Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn belangrijk voor ons zenuwstelsel en onze stofwisseling. Een tekort aan jodium kan leiden tot een vertraagde schildklierfunctie, wat vermoeidheid en een verminderde energieproductie tot gevolg kan hebben. Eet je weinig brood? Dan is de kans dat je niet genoeg jodium binnenkrijgt groter.

Magnesium

Het mineraal magnesium bevordert de energiestofwisseling en helpt om moeheid te verminderen. Daarnaast is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen. Bij geestelijke inspanning kan magnesium wat ontspanning geven. Over het algemeen heb je een verhoogde behoefte aan magnesium als je veel sport, dagelijks veel inspanning moet leveren op je werk of als je stress hebt.

Co-enzym Q10

Co-enzymen hebben een belangrijke functie in de energieproductie van het lichaam. Co-enzymen zijn kleine organische moleculen die samen werken enzymen. Samen zorgen ze ervoor dat de lichaamscellen chemische reacties kunnen uitvoeren, zoals het maken van ATP. Het meest bekende co-enzym is co-enzym Q10.

Co-enzym Q10 is betrokken bij de energieproductie in onze lichaamscellen en is daarom onmisbaar. Je lichaam maakt zelf Q10 aan, maar in sommige situaties is die aanmaak niet voldoende. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor extra energie. Ook voor ouderen is een aanvulling nuttig, omdat bij het ouder worden het lichaam minder Q10 aanmaakt. Bij het gebruik van statines is een aanvulling ook nuttig, omdat statines co-enzym Q10 in de cellen verbruiken.

Kruiden voor meer energie

Kruiden kennen vaak een lange traditie van gebruik. Sommige kruiden kunnen een rol spelen bij het ondersteunen van je energieniveau. Supplementen met kruiden zoals ginseng, ashwagandha en guarana zijn daar voorbeelden van.

Ginseng

Ginseng (Panax ginseng) is in Azië al duizenden jaren bekend om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. De wortels van de plant bevatten actieve ingrediënten die positieve gezondheidseffecten kunnen opleveren. Ginseng geeft meer energie en helpt bij vermoeidheid. Ook is het goed voor het concentratievermogen en geheugen. Ginseng ondersteunt ook het uithoudingsvermogen bij sporters.

Ashwagandha

Er zijn aanwijzingen dat Ashwagandha adaptogene eigenschappen heeft. Dat betekent dat het kruid zijn werking in het lichaam aanpast aan de behoefte van het lichaam. Ashwagandha geeft meer energie en draagt bij aan concentratie en geheugen. Daarnaast helpt het om evenwichtig te zijn in stress situaties.

Guarana

De bessen en zaden van de Guarana plant werden van oudsher door de inheemse bevolking gebruikt voor meer energie. De bessen en zaden bevatten van nature cafeïne. Mede daardoor ondersteunt Guarana het energieniveau en is het goed voor de concentratie.