Weerstand

Je immuunsysteem, dat zorgt voor een goede weerstand, ruimt iedere dag ongewenste stoffen in je lichaam op en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Gezonde voeding, lekker bewegen, een frisse neus halen, goed slapen en stress vermijden zijn belangrijk voor dit afweersysteem. In aanvulling op een gezonde leefstijl, kunnen extra vitamines en mineralen je helpen om je weerstand op peil te houden. De meest bekende vitamines voor de weerstand zijn vitamine C en D. Ook zijn er bepaalde stoffen uit kruiden of planten die mogelijk helpen om het immuunsysteem te versterken. Wat kun je doen ter ondersteuning van de weerstand en welke voedingsstoffen hebben  een positieve invloed op je weerstand? Je leest er alles over in dit artikel.

Tips om je weerstand te ondersteunen

Vooral in de winter krijgen veel mensen te maken met een verkoudheid of een griepvirus. In de kou moet je lichaam harder werken om warm te blijven. Hierdoor kan je weerstand lager zijn waardoor je  vatbaarder bent voor virussen en bacteriën. Daarnaast zitten we in de winter veel binnen en wordt er minder geventileerd. Virussen en bacteriën krijgen daardoor meer kans om iemand de besmetten. Het is natuurlijk heel vervelend als je te maken krijgt met de griep of een infectie. Je vraagt je vast af wat je kunt doen om je immuunsysteem en weerstand op peil te houden. Wij geven je een aantal tips!

Tip 1: Eet gezond

Voor een goede weerstand is een gezond en gevarieerd dieet belangrijk, met voldoende vitamines en mineralen. Van een aantal vitamines en mineralen is bekend dat ze een positief effect hebben op je weerstand en het immuunsysteem. In de eerste plaats helpen bepaalde voedingsstoffen bij de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ten tweede helpen sommige stoffen de afweer te verbeteren tegen ziektekiemen in het lichaam.

Tip 2: Beweeg voldoende en ga naar buiten

Beweging is belangrijk voor jouw weerstand. Met lichaamsbeweging voert je lichaam afvalstoffen beter af en wordt je longconditie beter. Een bijkomend voordeel als je buiten sport is dat je lichaam meer kans krijgt om vitamine D aan te maken vanuit zonlicht, met name in de lente en zomer. Vitamine D is mede belangrijk voor je weerstand. Ga dus een stukje wandelen in je lunchpauze of pak de fiets om boodschappen te doen.

Tip 3: Neem voldoende rust en vermijd stress

Naast inspanning is ontspanning ook erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Stress en vermoeidheid hebben een negatieve invloed op de werking van je immuunsysteem. Wanneer je goed uitgerust bent hebben virussen minder kans. Zorg dus voor een goede nachtrust en neem de tijd om te kunnen ontspannen en stress te verminderen.

Tip 4: Denk aan je hygiëne

Bacteriën en virusdeeltjes verspreiden zich via de lucht, maar soms ook via oppervlaktes, zoals deurknoppen, telefoons en trapleuningen. Was daarom vaak je handen met zeep en hoest of nies in je elleboog.

Voedingssupplementen voor de weerstand

Een gezonde levensstijl is essentieel voor een goede weerstand. Maar soms kan je wel wat extra’s gebruiken, bijvoorbeeld wanneer het je niet lukt om gevarieerd en gezond te eten. Voor diverse vitamines is bekend dat ze je weerstand kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld vanwege  een positieve invloed op je immuunsysteem of de werking als antioxidant. Naast vitamines kunnen ook bepaalde planten en kruiden de weerstand ondersteunen, zoals Echinacea, groene thee en spirulina. Planten en kruiden bevatten namelijk verschillende stoffen die een werking kunnen hebben in het lichaam.

Vitamine C

Dagelijks heb je vitamine C nodig om je weerstand op peil te houden. Het heeft namelijk een positieve invloed op je immuunsysteem en beschermt als antioxidant gezonde cellen in het lichaam.  Soms lukt het even niet om voldoende groente en fruit te eten en is een voedingssupplement met vitamine C een goede aanvulling. Zeker als er sprake is van behoefte aan extra ondersteuning van de weerstand, maar ook als je regelmatig stress hebt, als je rookt, of als je vermoeid bent. Vitamine C is veilig in hogere doseringen, omdat je lichaam een teveel uitscheidt via de urine.

Vitamine D

Vitamine D maken we aan door zonlicht, via onze huid. Deze vitamine zorgt mede voor een goede weerstand. Vooral in de herfst en winter, wanneer de zon minder krachtig schijnt, maakt je lichaam weinig vitamine D aan. In deze periode is het dus goed om extra aandacht te besteden aan vitamine D suppletie. De Gezondheidsraad adviseert aan bepaalde mensen zelfs om het hele jaar extra vitamine D te nemen.

Multivitamine

Voedingsstoffen die je weerstand ondersteunen zijn vitamine A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C, D, E en de mineralen ijzer, koper, selenium en zink. Een multivitamine met al deze voedingstoffen is erg geschikt als je wat meer ondersteuning kan gebruiken, bijvoorbeeld bij een langdurige periode van stress of wanneer je veel sport. Een multivitamine bevat veelal alle 13 vitamines en een groot aantal mineralen, zoals deze ook voorkomen in groenten en fruit.

Probiotica

Misschien klinkt het eng, maar je darmen zitten vol met bacteriën. Probiotica zijn goede bacteriën in supplementen en yoghurtdrankjes, voor een goede balans in je darmbacteriën. Dit is mogelijk goed voor de weerstand. Het gebruik van probiotica kan nuttig zijn tijdens stressvolle periodes of bij antibiotica gebruik.

Echinacea

Veel mensen nemen een supplement met echinacea wanneer hun weerstand ondersteuning kan gebruiken. Stoffen uit deze plant kunnen mogelijk het immuunsysteem versterken. Een supplement met echinacea bevat vaak een extract afkomstig uit de wortel van de plant.

Groene thee

Supplementen met groene thee kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem. De theeblaadjes bevatten van nature veel polyfenolen, waarvan catechinen de belangrijkste zijn. Deze stofjes zorgen voor de gunstige invloed van groene thee op de gezondheid. Zo hebben ze bijvoorbeeld een antioxidantwerking, waardoor ze gezonde cellen en weefsels kunnen beschermen.

Spirulina

Spirulina is een alg die veelvitamines, mineralen, antioxidanten en vetzuren bevat. Het kan daarom voor veel toepassingen worden gebruikt, bijvoorbeeld ter ondersteuning van het immuunsysteem en als antioxidant.

ondersteun je weerstand