Ogen

Gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen kan bijdragen aan een goede conditie van je ogen. Op latere leeftijd komen oogproblemen of verminderd zicht regelmatig voor. Maculadegeneratie (MD of AMD) is bijvoorbeeld een ongemak waar veel ouderen mee kampen. Welke supplementen kunnen de conditie van je ogen ondersteunen?

Vitamine A

Vitamine A helpt bij droge ogen. Ook bij het aanpassen van je zicht bij schemer. In dierlijke voedingsmiddelen als (orgaan)vlees, eieren, boter en vis zit vitamine A. In groente als worteltjes en donkere bladgroente komen carotenoïden (provitamine A) voor die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Ook in voedingssupplementen zit vitamine A. Deze kun je als aanvulling op de voeding gebruiken.

Vitamine B2

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, helpt om scherp te blijven zien en is hiermee belangrijk voor de conditie van het oog.

Zink

Zink is een mineraal wat een rol speelt in het goed functioneren van het netvlies in het oog. Het helpt om scherp te blijven zien in het donker.

Zeaxanthine en luteïne

De rol van zeaxanthine en luteïne ligt vooral in het ondersteunen van de conditie van de ogen. Ook op latere leeftijd. Zeaxanthine en luteïne zijn stoffen die zich onder andere in ons oog bevinden. Vooral in de gele vlek in het netvlies. Dit deel zorgt dat we kleur en contrast kunnen zien.