Moe

Als je moe bent kun je wel wat extra energie gebruiken. Bepaalde vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Kruiden kunnen je tijdens inspannende periodes of stresssituaties helpen om geestelijk te ontspannen. Wat kan jou ondersteunen om fysieke of geestelijke vermoeidheid te verminderen?

IJzer

Bij weinig ijzer kun je je moe voelen. Een bezoek aan de huisarts is aan te bevelen. Je lichaam neemt ijzer uit dierlijke producten, zoals vlees, beter op dan uit plantaardige producten, zoals volkoren brood. Als je bij je maaltijd vitamine C neemt, helpt dat je lichaam met de ijzeropname.

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij het vrijmaken van energie en heeft een functie in het zenuwstelsel.

Vitamine B-complex

Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is betrokken bij de energieproductie in onze lichaamscellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor extra energie, meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport. Meer onderzoek hiernaar is nodig. Q-10 komt in kleine hoeveelheden voor in de voeding, zoals in vlees en vis.

Valeriaan

Valeriaan wordt veel gebruikt voor een goede nachtrust en bij spanningen.

Melatonine

Melatonine kan je helpen om sneller in slaap te vallen. Deze invloed is goed onderzocht bij een dosering van 1 mg melatonine en hoger. Voor een goede nachtrust blijft het belangrijk dat je ontspannen bent, je hoofd hebt leeggemaakt en regelmaat in je dag- en nachtritme hebt.

Passiebloem

De passiebloem heeft een gunstige invloed op het zenuwstelsel en helpt bij spanningen en om lekker te slapen.