Mannelijke vruchtbaarheid

Bij een kinderwens is de mannelijke vruchtbaarheid net zo belangrijk als de vrouwelijke vruchtbaarheid. Voor een goede mannelijke vruchtbaarheid is het essentieel dat er voldoende zaadcellen in het sperma zitten, dat deze voldoende bewegen en geen afwijkende vorm hebben. Factoren zoals roken, alcoholconsumptie, drugsgebruik, gebruik van anabole steroïden, het gebruik van sommige medicijnen en een hoge temperatuur van de zaadballen hebben invloed op de mannelijke vruchtbaarheid. Het is dus belangrijk om deze factoren zo veel mogelijk te vermijden. Mineralen en kruiden kunnen ook bijdragen aan een goede mannelijke vruchtbaarheid. Welke mineralen en kruiden hebben hier een positieve invloed op?

Zink

Dit mineraal kan een rol spelen bij een goede vruchtbaarheid. Zink draagt bij tot de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed en is goed voor de kwaliteit van sperma. Zink komt vaak voor in voedingssupplementen, soms in een enkelvoudig preparaat, maar vaak in een multivitamine. Daarnaast zijn er veel combinatiepreparaten met zink en selenium.

Selenium

Selenium heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, maar is ook betrokken bij de mannelijke vruchtbaarheid. Selenium is goed voor een normale kwaliteit van sperma. Selenium wordt vaak toegevoegd aan een multivitamine, een antioxidantenpreparaat of een preparaat voor de mannelijke vruchtbaarheid.

Mucuna Pruriens

Mucuna pruriens, ook wel fluweelboom genoemd, is een tropische klimplant. Mucuna Pruriens ondersteunt zowel de mannelijke als de vrouwelijke vruchtbaarheid. Het is goed voor de spermakwaliteit.

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kruid dat al duizenden jaren traditioneel breed wordt ingezet en staat tegenwoordig vooral bekend om zijn effect op de gemoedstoestand. Maar ashwagandha heeft ook een gunstige invloed op mannelijke vruchtbaarheid.

Astragalus

Astragalus is een plant die voorkomt in China en Mongolië. In Nederland staat de plant ook wel bekend als Vlezigehokjespeul. De plant heeft verschillende gezondheidseffecten en is onder andere goed voor de spermakwaliteit.