Hart

Je hart pompt 4 tot 5 liter bloed per minuut rond en bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor alle spieren en organen. Om je hart en bloedvaten vitaal te houden zijn gezonde voeding, bewegen en niet roken belangrijk. Welke supplementen staan bekend om hun positieve gezondheidseffecten op hart en vaten?

Foliumzuur

Foliumzuur helpt de hoeveelheid homocysteïne in het lichaam te verlagen, wat goed is voor hart & vaten. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen is 300 microgram per dag. In specifieke gevallen kan een hogere dosering gewenst zijn voor de hart- en vaatconditie.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn gunstig voor hart en bloedvaten, omdat ze bijdragen aan de normale functie van het hart en goed zijn voor de bloeddruk. Met visoliesupplementen kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen. Zeker goed als je geen 2 keer per week (vette) vis eet.

Antioxidanten

Veel mensen die aan hun gezondheid willen werken, gebruiken antioxidanten, zoals bètacaroteen, vitamine C en E en flavonoïden. Deze stoffen komen ook voor in voeding. Voedingssupplementen zijn er met één of meerdere antioxidanten en in verschillende hoeveelheden.
Een antioxidant vangt vrije radicalen weg. Dit zijn stoffen die in sommige gevallen een ongunstig effect in je weefsels of cellen kunnen hebben.

Mineralen bij bloeddrukverlagers

Als je bloeddrukverlagers of plastabletten gebuikt, kun je extra mineralen nodig hebben, zoals natrium, kalium, magnesium en zink. Dit kun je het beste met de behandelend arts bespreken.

Vitamine K

Er zijn aanwijzingen dat vitamine K gunstig is voor je hart en bloedvaten.