Gewrichten / kraakbeen

Het behoud van gezond kraakbeen is nodig om soepel te kunnen bewegen. Kraakbeen zit in je gewrichten tussen twee bot-uiteinden. Op oudere leeftijd kan je lichaam minder glucosamine en chondroïtine aanmaken. Supplementen kunnen helpen. Welke heb je nodig om je gewrichten optimaal te laten functioneren?

Glucosamine

Glucosamine is een bouwstof van kraakbeen en ondersteunt de productie van gewrichtsvloeistof in je lichaam. Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken.
Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat. Glucosamine-supplementen kunnen ook chondroïtine, MSM en soms omega-3 vetzuren en vitamines bevatten.

Chondroïtine

Chondroïtine is een belangrijk bestanddeel van kraakbeen in ons lichaam. Het geeft kraakbeen de geleiachtige eigenschap die nodig is voor een stootkussenwerking. Ons lichaam maakt zelf chondroïtine aan uit onder andere glucosamine.

Mangaan

Mangaan is van invloed op de vorming van bindweefsel in bot en kraakbeen. Mangaan zit in granen, zilvervliesrijst, noten en eieren. Als aanvulling op de voeding wordt mangaan daarom wel toegevoegd aan voedingssupplementen voor de botten. In voedingssupplementen komt mangaan ook voor in een multi, samen met een groot aantal andere vitamines en mineralen.

Kurkuma

Kurkuma supplementen kunnen helpen bij het soepel houden van de gewrichten.