Darmen / stoelgang

Je spijsvertering wordt ondersteund door miljarden bacteriën die in je darmen zitten. Jouw darmflora (of microbiota) zorgt onder andere voor de juiste stoelgang en een goed functionerend immuunsysteem. Soms ervaar je ongemakken die samenhangen met je darmen. Wat kun je gebruiken om je darmflora in optimale conditie te brengen en te houden?

Probiotica

Probiotica zijn gunstige bacteriestammen die een goede darmflora bevorderen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering en weerstand. Het gebruik van probiotica kan zinvol zijn bij slecht eten, reizen of bij een antibioticakuur. Het helpt de ontlasting dikker te maken of juist zachter.

Prebiotica

Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels die als voeding voor goede bacteriën dienen. Ze komen onveranderd in de dikke darm aan. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm, de probiotica. Probiotica spelen een belangrijke, positieve rol in onze gezondheid.
Voorbeelden van prebiotica zijn inuline en fructo-oligosachariden. Inuline zit bijvoorbeeld in artisjok.

Chlorella

Chlorella is een groene alg waar veel voedingstoffen inzitten. Zo bevat het vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen als carotenoïden. Chlorella dankt haar naam aan het feit dat het zeer rijk is aan chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl heeft een gunstige invloed op allerlei functies in het lichaam, zo ook de darmwerking.