Cholesterol

Een gezond cholesterolgehalte in je bloed zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziektes. Voor een beter cholesterol kun je verzadigde vetten en transvetten in je voeding vervangen door onverzadigde vetten. Welke supplementen zorgen voor een verlaging van het ongunstige LDL- cholesterol en verhoging van het gunstige HDL-cholesterol in je bloed?

Knoflook

Om je cholesterolgehalte te helpen verlagen, kan een supplement met een geconcentreerde hoeveelheid knoflook zinvol zijn. Naar het gezondheidseffect van knoflook wordt veel onderzoek gedaan. Een goed voedingssupplement bevat een geconcentreerde hoeveelheid knoflook overeenkomend met 2 tot 5 gram verse knoflook.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren, zoals alfalinoleenzuur, zorgen voor behoud van een verantwoord cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren EPA en DHA gunstig voor hart en bloedvaten en hebben ze beiden een gunstige werking op de bloeddruk. Door je voeding aan te vullen met visoliecapsules kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen.

Plantensterolen en -stanolen

Plantensterolen en -stanolen zijn stoffen uit granen, zaden en noten, die goed zijn voor de cholesterolspiegel. Ons lichaam kan zelf geen plantensterolen en -stanolen aanmaken. We kunnen ze dus alleen via de voeding en supplementen binnenkrijgen.
Het is aangetoond dat plantensterolen en -stanolen het cholesterolgehalte in het bloed verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen -stanolen. Er zijn 2 tot 3 weken nodig om effect te verkrijgen.

Rode gist rijst

Monacoline K uit rode gist rijst is goed voor het cholesterolgehalte. Het verlaagt het ongunstige LDL-cholesterol en kan tegelijkertijd het goede HDL-cholesterol in je bloed verhogen. Dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Raadpleeg voor gebruik van rode gist rijst een deskundige als je cholesterolverlagende medicatie, zoals statines, gebruikt.

Kurkuma

Kurkuma is gunstig voor het behoud van soepele gewrichten en helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed.