Bloedvaten / aderen

Je bloedvaten zorgen voor het transport van bloed en voedingsstoffen naar je hart, organen en spieren. Ze voeren daarnaast afvalstoffen af. Veel mensen hebben wel eens een te hoge bloeddruk. Om je hart en bloedvaten vitaal te houden zijn gezonde voeding, bewegen en niet roken belangrijk. Maar ook voedingssupplementen kunnen mogelijk helpen.

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn gunstig voor hart en bloedvaten. Zo zijn ze belangrijk voor de normale functie van het hart en voor behoud van een normale bloeddruk. Met visoliesupplementen kun je de inname van omega-3 vetzuren verhogen. Zeker goed als je niet één keer per week (vette) vis eet.

Flavonoïden

Flavonoïden is een verzamelnaam voor een grote groep stoffen die voorkomt in planten. We kennen ze vooral door de kleuren die ze geven aan fruit, groenten en bloemen. Flavonoïden hebben een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten. Ze helpen de bloedvaten soepel te houden. Ook hebben ze een gunstig invloed op de bloedstolling, de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Groene thee

Catechinen in groene thee zorgen mogelijk voor behoud van een normale cholesterolspiegel, dragen bij aan het vitaal houden van hart en bloedvaten en helpen bij een normale bloeddruk.

Vitamine K

Er zijn aanwijzingen dat vitamine K, met name de vorm K2, ook goed is voor het soepel houden van bloedvaten en daarmee goed is voor het hart.

Mineralen

Als je bloeddrukverlagers of plastabletten gebuikt, kun je extra mineralen nodig hebben zoals natrium, kalium, magnesium en zink. Dit kun je het beste met de behandelend arts bespreken.