Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten met een hoge hoeveelheid actieve stoffen voor je gezondheid. Ze zijn er in tabletten, capsules, poeders, druppels of sprays. Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vitamines zijn de bekendste, maar ook producten met mineralen, kruiden, visolie, probiotica of glucosamine zijn voedingssupplementen. Ze zien er misschien uit als geneesmiddelen, maar dat zijn het niet. Je kunt ze kopen bij de drogist, apotheek, reformwinkel en in steeds meer supermarkten.

Veiligheid

Bij ieder voedingssupplement op onze website staat waar je op moet letten bij gebruik van dat specifieke supplement. Ook wordt, wanneer bekend, een veilige inname genoemd.

De Nederlandse wet stelt hoge eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De meeste ingrediënten zitten gewoon in je voeding. Uiteraard is overmatige consumptie nooit gezond. Dat geldt voor voeding en ook voor supplementen.

Mate van wetenschappelijk bewijs

Hoe sterk is het bewijs voor de gezondheidseffecten van voedingssupplementen? Per voedingssupplement vind je meer informatie over wat de stof precies voor je gezondheid kan doen. De informatie over gezondheidseffecten is per voedingssupplement gemarkeerd met één, twee of drie blaadjes, zodat je in één oogopslag kan zien hoe sterk de wetenschappelijke onderbouwing is voor een bepaald effect. Lees hier meer over deze indeling.

Orthomoleculaire voedingssupplementen

Orthomoleculaire voedingssupplementen worden gemaakt op basis van de orthomoleculaire voedingsleer. Dit klinkt erg ingewikkeld, maar komt in het kort op het volgende neer: het aanbieden van vitamines en mineralen aan het lichaam, om optimale concentraties voedingsstoffen in het lichaam te krijgen, om het functioneren van organen en weefsels te bevorderen. Meestal zijn orthomoleculaire voedingssupplementen hoger gedoseerd dan reguliere supplementen en zitten er andere stoffen (ook wel verbindingen genoemd) in. Deze supplementen worden vaak gebruikt op basis van advies van een deskundige.