B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Wat is vegan vitamine D?

Veganistische vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor je gezondheid. Het draagt bij aan sterke botten en tanden en is belangrijk voor je immuunsysteem. Ook is vitamine D goed voor je spieren en speelt het een rol bij de aanmaak van cellen en weefsels. Wist je dat de meeste vitamine D in supplementen afkomstig is van een dierlijk product? Tegenwoordig bestaat er ook plantaardige vitamine D. Wat zijn de verschillen en hoeveel vitamine D heb je ook alweer nodig?

Zo krijg je vitamine D binnen

Je huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Ook zitten er kleine hoeveelheden vitamine D in bepaalde dierlijke voedingsmiddelen en wordt het soms toegevoegd aan halvarine, margarine of bak- en braadproducten. In de winter, wanneer de zon niet sterk genoeg is om vitamine D aan te maken, is het lastig om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Een vitamine D supplement kan dan nuttig zijn.

Vegetarische of veganistische vitamine D

Vegetariërs en veganisten eten geen vlees en vis. Veganisten gebruiken daarnaast ook geen zuivel, eieren, honing en andere producten afkomstig van dieren. Voor veganisten is het dus ook belangrijk om alleen voedingssupplementen van plantaardige oorsprong te gebruiken. Meestal is de vitamine D in voedingssupplementen of in verrijkte producten afkomstig uit schapenwol en dus niet veganistisch. Voor vegetariërs is vitamine D uit schapenwol wel geschikt. Een plantaardige bron van vitamine D is korstmos.  

Vitamine D uit schapenwol

Schapen maken net zoals mensen onder invloed van zonlicht vitamine D aan. Het vet in hun vacht (lanoline) wordt door de Uv-straling van de zon omgezet in vitamine D. Bij het wassen van de geschoren schapenwol komt lanoline vrij. Dit wordt dan verder verwerkt in een fabriek tot vitamine D3. Deze methode is wel vegetarisch, maar strikt gezien niet veganistisch.

Vitamine D uit korstmos

Veganistische vitamine D3 wordt uit korstmossen (lichenen) gewonnen. Korstmossen groeien onder andere op de schors en bladeren van planten. Een korstmos is geen echt mos maar een samenwerking tussen een schimmel en een alg. Deze korstmossen maken volledig plantaardige  vitamine D. De vitamine D uit korstmos en schapenwol zijn exact dezelfde vitamine. Het wordt even goed in je lichaam opgenomen, alleen de bron is anders.

Als je een voedingssupplement met plantaardige vitamine D wilt kopen, dan staat dit meestal expliciet op het etiket aangegeven. Als er niet op het etiket staat dat het plantaardig is kun je er vanuit gaan dat het afkomstig is uit schapenwol.

Welke dosering vitamine D?

Voor bepaalde groepen adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad een voedingssupplement met vitamine D. Dat advies geldt voor mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen of zich bedekken, zwangere vrouwen, vrouwen boven de 50 en jonge kinderen tot 4 jaar. Voor deze groepen mensen is het verstandig om het hele jaar door een voedingssupplement met 10 microgram (µg) vitamine D te gebruiken. Voor alle mensen boven de 70 jaar is het advies van De Gezondheidsraad om voedingssupplement met 20 µg te gebruiken. Op deze pagina kun je meer lezen over de gezondheidseffecten van vitamine D.

Veganistische vitamine D