B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

De rol van magnesium bij overgangsverschijnselen

Magnesium en overgang

De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen de 45 en 55 jaar. Vanaf dat moment begint de overgang. Deze periode kan soms wel 7 tot 10 jaar duren. Door de veranderingen in je hormoonhuishouding kun je overgangsverschijnselen zoals opvliegers en prikkelbare gevoelens ervaren. Ook is het bekend dat vanaf de start van de overgang je botdichtheid en spiermassa sneller afnemen. Magnesium is een mineraal dat in veel lichaamsprocessen een rol speelt. Kan het helpen bij overgangsverschijnselen?

Stemmingswisselingen en concentratie

Tijdens de overgang kun je stemmingswisselingen ervaren. Ook een verminderde concentratie is een bekend verschijnsel. Deze verschijnselen worden veroorzaakt door de veranderende hormoonspiegel. Magnesium kan hierbij ondersteuning bieden. Magnesium is namelijk goed voor de gemoedstoestand en goed voor het geheugen en concentratie.

Vermoeidheid

Een ander overgangsverschijnsel is vermoeidheid. Dit kan komen door een slechte nachtrust door bijvoorbeeld opvliegers of nachtelijk zweten waar je wakker van wordt. Voor een goede nachtrust is het belangrijk om op een vaste tijd naar bed te gaan en voor het slapen gaan geen drankjes met cafeïne meer te drinken (koffie, thee, cola). Daarnaast is een donkere en goed geventileerde slaapkamer ook belangrijk om goed te slapen.

Zelfs met een goede nachtrust kun je je tijdens de overgang vermoeider voelen dan voorheen. De oorzaak ligt ook hier weer bij de hormonale veranderingen. Magnesium staat er om bekend dat het bijdraagt aan de vermindering van vermoeidheid en kan je hierbij dus ondersteunen.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Zoals net al even kort benoemd zijn opvliegers en nachtelijk zweten ook bekende overgangsverschijnselen. Hoewel magnesium deze verschijnselen niet kan verminderen, is het wel een belangrijke voedingsstof hierbij.

Als je veel zweet verlies je niet alleen vocht, maar ook mineralen waaronder magnesium. Bij veel zweten is het belangrijk om vocht en mineralen aan te vullen. Als je elektrolyten balans verstoort raakt kun je last krijgen van kramp en spierzwakte, vermoeidheid en verwardheid.

Sterke botten

Wanneer je in de overgang komt loop je meer risico op botontkalking (osteoporose). Ook dit komt weer door de veranderde hormoonhuishouding. Bij de meeste mensen is wel bekend dat calcium en vitamine D erg belangrijk zijn voor het behoud van sterke botten. Minder bekend is dat magnesium net zo belangrijk is voor het behoud van sterke botten. Magnesium ondersteunt de afzetting van calcium in de botten. Daarnaast zorgt magnesium voor enige flexibiliteit in de botten, waardoor ze minder snel breken. Voor het behoud van sterke botten is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Door de belasting blijven de botten sterker.

Behoud van spiermassa

Tijdens de overgang verlies je behoorlijk wat spiermassa. De belangrijkste factor voor het behoud van voldoende spiermassa is bewegen. Door te sporten train je je spieren waardoor je minder massa verliest en de spieren sterk blijven.

Magnesium kan ook ondersteuning bieden voor het behoud van spiermassa. Magnesium speelt namelijk een belangrijke rol in de opbouw van lichaamseiwit wat nodig is om spieren te kunnen opbouwen. Daarnaast helpt magnesium ook om de spieren sterk te houden.

Hoeveel magnesium moet ik nemen?

Voor vrouwen is de dagelijkse behoefte magnesium 300mg. Magnesium krijg je binnen met voedingsmiddelen zoals brood en graanproducten, donkergroene bladgroente, melk, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten.

Als je extra magnesium met een voedingssupplement wilt nemen is de maximale veilige dosering 250mg. Als je meer neemt kun je last krijgen van darmklachten zoals diarree. Wil je meer weten over veilig gebruik van magnesium supplementen? Klik dan hier.

Wil je meer lezen over voedingssupplementen tijdens de overgang? Klik dan hier.

Magnesium en overgang