B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Berberine

Berberine is een bitter smakende, gele stof die van nature voorkomt in de wortels, stam, schors en bessen van verschillende planten zoals de zuurbes, Canadese geelwortel, stinkende gouwe en Indische berberis. Indische berberis wordt ook wel boomkurkuma genoemd. Berberine is een bioactieve stof die in de 20e eeuw voor het eerst uit planten werd geïsoleerd. Geïsoleerde berberine wordt vaak in voedingssupplementen toegepast. Planten die berberine bevatten worden van oudsher vanwege hun heilzame eigenschappen in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Sinds tientallen jaren wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van berberine.

Wat doet Berberine voor je gezondheid?

De gezondheidseffecten van berberine worden toegeschreven aan de planten die berberine bevatten. Voor berberine zelf worden er geen gezondheidseffecten op de verpakking van voedingssupplementen vermeld. Er zijn aanwijzingen dat de volgende berberine bevattende planten gezondheidseffecten hebben in het lichaam:

  • Indische berberis kan helpen bij het behoud van een normaal cholesterolgehalte
  • Indische berberis kan bijdragen aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel
  • Zuurbes draagt mogelijk bij aan een normale darmfunctie
  • Canadese geelwortel kan het immuunsysteem ondersteunen
  • Stinkende gouwe en Indische berberis helpen mogelijk de reinigende werking van de lever te ondersteunen

Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze effecten te bewijzen.

Berberine in voeding

Berberine komt van nature voor in verschillende planten, maar je zal het niet zo snel via je gebruikelijke voeding binnenkrijgen. Als je berberine via de voeding binnen wil krijgen, moet je op zoek naar de bessen van zuurbes of Indische berberis. De zuurbes, die de stof berberine bevat, werd traditioneel in Europa gebruikt voor het maken van jam. In landen als Iran worden de vruchten bij het koken gebruikt voor het kruiden van rijst, vis en vlees.

De bes van de Indische berberis, die ook berberine bevat, wordt op sommige plekken in de wereld gebruikt als voedsel. Doordat de bes zoet is, wordt het vooral gebruikt in toetjes.

Berberine in voedingssupplementen

Berberine bevattende voedingssupplementen zijn voornamelijk verkrijgbaar als capsules of als tinctuur. Je kunt berberine supplementen kopen waar berberine als geïsoleerde stof in zit, maar er zijn ook supplementen verkrijgbaar waar een extract van berberine bevattende planten in zit. Berberine wordt soms ook toegevoegd aan supplementen met meerdere ingrediënten voor bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel of het cholesterolgehalte.

Wanneer is een aanvulling met Berberine nuttig?

Cholesterolgehalte
Supplementen met berberis worden vaak gebruikt door mensen die hun cholesterolgehalte willen ondersteunen. Er zijn aanwijzingen dat berberine hierbij kan helpen.

Bloedsuikerspiegel
Er zijn aanwijzingen dat berberine kan bijdragen aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel. Daarom worden supplementen met berberine hier vaak voor gebruikt. Omdat berberine de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden is het wel belangrijk om alert te zijn als je diabetes hebt.

Darmen
Berberine kan bijdragen aan een normale darmfunctie. Als je je darmen wilt ondersteunen kan een aanvulling dus nuttig zijn. Berberine bevattende planten worden in de Chinese geneeskunde van oudsher vaak gebruikt voor het maag- darmstelsel.

Waar moet ik op letten bij gebruik van Berberine?

Veilige inname
Er is geen veilige bovengrens vastgesteld voor supplementen met berberine, maar er zijn aanwijzingen dat een dosering tot 1500 mg berberine per dag veilig is. Bij hoge doseringen kun je, als je daar gevoelig voor bent, last krijgen van je maag en darmen. In dat geval is het verstandig om de dosering te verlagen tot maximaal 500 mg.

Zwangerschap en borstvoeding
Gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden omdat er onvoldoende gegevens bekend zijn.

Hoeveel Berberine per dag?

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van berberine in voedingssupplementen beschikbaar. Probeer welk supplement en welke dosering voor jou werkt. Een gebruikelijke dosering van berberine in supplementen is tussen de 100 mg tot 1500 mg per dag.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de bijwerkingen van berberine?

Over het algemeen ervaren mensen geen ongewenste effecten na gebruik van berberine. Soms hebben mensen bij hoge doseringen last van hun maag of darmen. Als je last krijgt van je maag of darmen helpt het soms om berberine na de maaltijd in te nemen. Als dat niet helpt is het verstandig om de dosering te verlagen. Stop met gebruik bij ernstige bijwerkingen en meld dit bij de fabrikant of bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Kun je afvallen met berberine?

We krijgen regelmatig de vraag of je kunt afvallen met berberine. Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat berberine mogelijk kan helpen bij gewichtsverlies, maar het bewijs is nog beperkt en verdere studies zijn noodzakelijk.

Berberine heeft mogelijk een gunstige invloed op het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Een optimale stofwisseling is belangrijk voor je gezondheid en draagt bij aan het behoud van een optimaal lichaamsgewicht.

Hoe lang duurt het voordat berberine werkt?

Het is lastig te zeggen hoelang het duurt voordat je een effect merkt van berberine. Dit is afhankelijk van het soort supplement, de dosering en de reden waarom je het supplement gebruikt. Verschillende onderzoeken waarbij deelnemers positieve effecten ondervonden van berberine, werden uitgevoerd in periodes van acht weken tot enkele jaren.