Nieuws - 14 april 2021

Plantensterolen, wat zijn het en wat doen ze?

Plantensterolen of -stanolen zijn bioactieve stoffen, die we ook wel fytosterolen noemen. De stoffen staan bekend om hun cholesterolverlagende werking bij een hogere inname. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor het krijgen van een hartziekte.

Welke hoeveelheid van deze stoffen moet je precies innemen voor dit effect? En waar komen plantensterolen allemaal in voor? We vertellen je meer!

In welke voedingsmiddelen komen plantensterolen voor?

Plantensterolen en -stanolen zijn stoffen uit granen, zaden en noten. Ook komen ze in kleine hoeveelheden in sommige groente en fruitsoorten voor. Qua structuur lijken ze erg op cholesterol in het lichaam.

Plantensterolen vormen in de darmen een soort barrière voor de opname van cholesterol in het lichaam. Regelmatige consumptie van plantensterolen vermindert de absorptie van cholesterol vanuit de darm en verhoogt de uitscheiding van cholesterol met de ontlasting.

Ons lichaam kan zelf geen plantensterolen en -stanolen aanmaken. We kunnen ze dus alleen via de voeding en via voedingssupplementen binnenkrijgen.

Welke hoeveelheid is nodig voor verlaging cholesterol?

Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen, bij een dagelijkse inname van ongeveer 1,5 – 3 gram plantensterolen. De hoeveelheid plantensterolen die je met je voeding binnenkrijgt is vaak niet voldoende voor het verlagen van je cholesterol. Een hoeveelheid van ongeveer 2 gram plantensterolen per dag krijg je binnen als je 50 porties broccoli eet (± 360 mg/kg plantensterolen in broccoli) of 425 tomaten (± 75 mg/kg plantensterol in tomaten).

Om deze reden worden plantensterolen vaak aan speciale producten, zoals margarine, toegevoegd. Daarnaast komen kleinere hoeveelheden voor in voedingssupplementen voor de gezondheid van het hart. Een inname van 0.8 gram plantensterolen draagt al bij aan het behoud van normale cholesterolgehaltes.

Het advies is om niet meer dan 3 gram toegevoegde plantensterolen en -stanolen per dag in te nemen. Let op! Producten met een hoog gehalte plantensterolen zijn niet bedoeld voor mensen die geen verhoogd cholesterol hebben. Wanneer je medicijnen gebruikt voor je cholesterol is het beter om aanvullend gebruik van plantensterolen eerst met je arts te bespreken.

Hoe kan het beste werken aan mijn cholesterol? 

De beste manier om je cholesterolgehalte te verlagen en een goede balans te vinden tussen goed en slecht cholesterol is het veranderen van je leefstijl. Beweeg regelmatig, rook niet en eet gezond. Kies een voedingspatroon met voldoende groente en fruit en met onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten.

Daarnaast kan het bij een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed nuttig zijn om plantensterolen binnen te krijgen via de voeding of met voedingssupplementen.