Nieuws - 17 februari 2021

Gebruik van pijnstillers kan mogelijk leiden tot vitamine- en mineraaltekorten

Gebruik jij al voor langere tijd pijnstillers, zoals NSAID’s? Of ken je iemand die deze pijnstillers gebruikt? Dan is de volgende informatie belangrijk voor jou.

Bepaalde medicijnen zoals NSAID’s kunnen je goed helpen wanneer je ziek bent, maar soms kunnen ze ook bijwerkingen hebben. Uit wetenschappelijk literatuuronderzoek blijkt dat er bij gebruik van bepaalde NSAID’s tekorten aan vitamines en mineralen kunnen ontstaan.

Waar moet je op letten als je langere tijd NSAID’s gebruikt?

NSAID’s zijn medicijnen die worden gebruikt bij acute of chronische pijn en ontstekingen. Voorbeelden zijn ibuprofen, diclofenac. Acetylsalicylzuur is ook een NSAID, maar wordt tegenwoordig voorgeschreven als antistollingsmiddel. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van NSAID’s, vooral bij ouderen, kan leiden tot een tekort aan ijzer in het lichaam. Dit komt waarschijnlijk door mogelijke bloedingen in het maag-darmkanaal.  

Wanneer je acetylsalicylzuur slikt heeft dit een effect op het slijmvlies van de maag. Bepaalde stoffen, die nodig zijn bij de opname van vitamine B12, kunnen minder worden uitgescheiden in de maag. Als gevolg hiervan kan er een tekort ontstaan  aan vitamine B12. Vaak worden er voor de bescherming van de maagwand maagzuurremmers voorgeschreven, ook deze medicijnen kunnen leiden tot een vitamine B12 tekort. Bekijk dit artikel.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat mensen die langere tijd acetylsalicylzuur slikken verlaagde vitamine C waardes in het bloed kunnen krijgen. Dit komt mogelijk door een hoger verbruik van vitamine C van het lichaam om de maag te beschermen.

Hoe herken je een tekort aan ijzer?

Bij een tekort aan ijzer kun je vermoeid raken en snel buiten adem zijn. Ook kun je duizeligheid en een verminderd concentratievermogen ervaren. Een ernstig ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede.

Hoe herken je een tekort aan vitamine B12?

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen. Je kunt dan ongemakken ervaren, zoals moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kun je tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten, slappe beenspieren en geheugenverlies ervaren.

Hoe herken je een tekort aan vitamine C?

Bij een tekort aan vitamine C kun je een verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing ervaren.

Wat moet je doen bij deze klachten?

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Bij een mild tekort aan ijzer of vitamine B12 wordt mogelijk een voedingssupplement geadviseerd. Verder kan de arts je vitamine C inname bekijken.

Bekijk hier een overzicht van andere wisselwerkingen tussen medicijnen en voedingssupplementen